Spojené arabské emiráty kúpia od Francúzska 80 stíhacích lietadiel

03.12.2021 Celý región

Dubaj 3. decembra (TASR) - Spojené arabské emiráty (SAE) podpísali s Francúzskom dohodu o nákupe 80 kusov stíhacích lietadiel Dassault Rafale.

Ide o najväčšiu medzinárodnú objednávku, aká bola kedy uzavretá pre tieto vojenské lietadlá, uviedli v piatok predstavitelia počas návštevy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v SAE.

Spojené arabské emiráty ako jeden z najväčších zákazníkov francúzskeho obranného priemyslu súhlasili tiež s nákupom 12 kusov vojenských transportných vrtuľníkov Eurocopter EC 725 Caracal, uviedla vo vyhlásení kancelária francúzskeho prezidenta.

"Ide o výsledok strategického partnerstva medzi oboma krajinami, ktoré upevňuje svoju schopnosť konať spoločne pre svoju autonómiu a bezpečnosť," uvádza sa vo vyhlásení.

Podľa tlačovej agentúry AFP je predmetná objednávka na Rafale najväčšou medzinárodnou objednávkou na toto lietadlo od jeho uvedenia do prevádzky v roku 2001.

Dohodu podpísal generálny riaditeľ spoločnosti Dassault Aviation Éric Trappier, keď Macron v prvý deň svojej návštevy oblasti Perzského zálivu rokoval s korunným princom metropoly SAE Abú Zabí Muhammadom ibn Zajdom Nahajánom.

SAE nákupom lietadiel Rafale nasledujú príklad Kataru, svojho rivala z oblasti Perzského zálivu, ktorý zakúpil 36 týchto strojov, a Egypta, ktorý si objednal 54 kusov.

Chorvátsko minulý týždeň podpísalo zmluvu na nákup 12 lietadiel Dassault Rafale v hodnote 999 miliónov eur. Prvých šesť strojov by malo chorvátske letectvo získať v roku 2024, zvyšok má byť dodaný v nasledujúcom roku.
 

Vyberte región

mark